De bemanning

Reunie – zie grote foto

Op 15 januari 2011 was er een reünie van alle bemanningsleden en familie die nu en in het verleden hebben gevaren op de Lege Wâlden, geweldige verhalen kwamen er los en een groepsfoto op het skûtsje mocht natuurlijk niet ontbreken! Ontdek wie wie is op de foto.

Bemanning

Bij wedstrijden heeft de bemanning een vaste plek zoals op de tekening, bij licht- of zwaar weer kan dit aangepast worden. Bij het z.g. “ploegjesilen”, het zeilen met en voor bedrijven en andere dagtochten wordt het Skutsje meestal door 3 bemanningsleden gevaren, wel zetten we dan de “opstappers” aan het werk, daar komen ze voor!

De plaats van de bemanning tijdens wedstrijden
De plaats van de bemanning tijdens wedstrijden

Op onderstaande foto genomen op de laatste wedstrijddag van de IFKS 2011 door Theunis vanaf “de hijs” bovenin de mast zie je, weliswaar wat vervormd, hoe het dek er van bovenaf gezien uitziet en krijg je een goede indruk van de afmetingen. Je ziet dat het skûtsje dat naast de Lege Wâlden ligt duidelijk kleiner van formaat is en dan ook in een andere wedstrijdklasse meezeilt, maar wel een winnaar is in zijn klasse anders ligt het niet in de kom! Alle winnaars mogen na de wedstrijd in de “kom” van Lemmer aan de kade liggen om alle eer en “wedstrijdbiertjes” te kunnen ontvangen van het enthousiaste publiek, dus erg gezellig met de biertap vlak naast je!

Zicht op het dek gezien van bovenaf
Zicht op het dek gezien van bovenaf

Wedstrijdverslagen

Lemmer Ahoy 18-20 mei 2023 door Johan de Vente.

Wedstrijd 1:
Vlak voor de start hebben wij er voor gekozen om wat verder van de startlijn af te varen.
Bij het aanzeilen naar de startlijn hadden we verwacht er goed bij te zitten maar helaas viel de wind helemaal weg, dit betekende dat de start slecht was en we achteraan zeilden. We zijn als een-na-laatste geëindigd.
Oefening in nederigheid…..

Wedstrijd 2:
Meer wind!
Bij de eerste start lagen we er lekker voor: op tijd, bij het startschip en zonder boten onder ons. Op het laatste moment een boot voor ons maar toch nog een aardige start. Helaas een algemene terugroep. Bij de tweede start helaas weer een windwak waardoor we te laat over de startlijn kwamen, het werd dus een inhaalrace.
Tijdens de race liep de boot lekker. We hebben een aantal mooie rakken gevaren, goede keuzes gemaakt met de wind aan onze zijde. Daardoor veel plaatsen gewonnen. Ook de boeien gingen goed, zowel bij de bovenboeien als de benedenboeien hebben we boten ingehaald en zonder gedoe de boeien gerond. Ons werk werd beloond: 9 boten achter ons.